Галерија Матице српске, Музеј Југославије и „Србијавоз“ позивају на јединствени уметнички излет

Два музеја повезана возом!

Музеје повезују уметничка дела, историјски догађаји и људи, а Галерија Матице српске и Музеј Југославије сада су повезани и возом. За време наступајућих празника, два престижна српска музеја и „Србијавоз“ позивају грађане да издвоје један дан за прави уметнички излет.

У наредном периоду љубитељима уметности биће понуђен изузетно богат музејски садржај, а користећи воз „Соко” као превозно средство, моћи ће да брзо и сигурно стигну на одредиште, и у потпуности уживају у јединственој културној понуди два града.

Тако је у Музеју Југославије, у обновљеној згради Музеја 25. мај, који се налази на 15 минута шетње од Железничке станице Београд Центар, недавно отворена изложба „Јежева кућица – Измишљање бољег света“. У овом музеју се може видети и основна поставка „Музејска лабораторија”, a у Кући цвећа актуелна изложба „Умро је друг Тито“.

  • Сарадња две националне установе културе, из два града, представља својеврстан културни мост јер сједињује уметничке и историјске наративе и притом је јединствен доживљај за посетиоце. Музеј Југославије и Галерија Матице српске још једном су показале важност сарадње иницијативом „Два музеја повезана возом”, којом представљамо динамични дуо нових програма и изложби, али и железничких веза које се преплићу између два музеја за наступајуће празнике. Како је међуинституционална сарадња један од најважнијих фактора успешности институција, овим партнерством желели смо да представимо наше богате фондове, продубимо културне односе и оплеменимо културну сцену Србије. Позвала бих Београђанке и Београђане, Новосађанке и Новосађане и све друге заинтересоване да се отисну на кратко путовање између Београда и Новог Сада и обиђу наше изложбе током једног дана – каже директорка Музеја Југославије, мр Неда Кнежевић.

Тридесет минута лаганог хода од Железничке станице Нови Сад, у Галерији Матице српске посетиоце очекују две актуелне изложбе: „Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја“ и „Поморишац – Васа Поморишац“.

  • Како је брзи воз „Соко“ започео своја редовна путовања на релацији Београд – Нови Сад приметили смо како, након двадесетак минута од његовог доласка у Нови Сад, у Галерију Матице српске уђе на десетине посетилаца који нам напомену да су, захваљујући возу и близини станице, стигли „чак“ из Београда да посете наше актуелне изложбе. Управо захваљујући томе, ми смо у претходној години забележили преко 40.000 посета на изложби дела Уроша Предића. У октобру смо отворили изложбе „Паја Јовановић и Густав Климт“ и „Поморишац – Васа Поморишац“ и поново бележимо велики број посета из престонице, рекла је управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, наводећи да су брзи воз „Соко“ и Србијавоз учинили много да се удаљеност између наша два града, али и два музеја, смањи. Помислили смо да је идеална прилика да то искористимо и приближимо два музеја, те подстакнемо публику да искористи могућност да током предстојећих празника посети различите културне садржаје и ужива у правом уметничком излету – додаје Палковљевић Бугарски.

Данас, када је време један од најдрагоценијих ресурса, захваљујући возу „Соко” Нови Сад и Београд удаљени су свега 36 минута. Узимајући у обзир удаљеност два музеја од поменутих железничких станица, то практично значи да ће нам само сат времена бити потребно да из једног музеја дођемо у други и уживамо у атрактивним поставкама.

  • Српске железнице увелико реализују један свеобухватан пројекат модернизације. Учињен је велики напредак, а као резултат већ се показало да се људи дефинитивно враћају железници. То најбоље показује податак да се возовима на свим релацијама у Србији ове године превезло седам милиона путника, што је три пута више у односу на период пре две године – истиче извршни директор за саобраћај и комерцијалне послове „Србијавоза“, Зоран Пузовић.

Према његовим речима планирано је да наредне године на пругама Србије саобраћа и 18 нових електромоторних возова последње генерације, што ће омогућити да се отворе нове линије и појача и унапреди квалитет постојећих.

  • Ова иницијатива је само још један додатни подстрек за наше путнике и све запослене у области културе и уметности, областима које зближавају људе на најплеменитији начин и духовно их обогаћују. Али ово је тек почетак. Јер после дужег времена ускоро ће бити отворена линија између Лесковца и Ниша и ту очекујемо да буквално поновимо успех који смо имали на линији Београд – Нови Сад, само на делу између Лесковца, Ниша и Алексинца. Наши грађани ће исто тако лако моћи да обиђу Градску кућу или Царичин град у Лесковцу, Ћеле кулу, Народни музеј и тврђаву у Нишу, или Завичајни музеј у Алексинцу. Транспортна повезаност нашим возовима у оваквим пројектима омогућиће, између осталог, бољу и блиску културну сарадњу и то не само унутар земље, већ надамо се врло ускоро и ван њених граница – поручио је Пузовић.