Истражите бескрајна пространства Златибора

Када први пут закорачите на „златну планину“, истог тренутка схватите да је реч о једној од најлепших природних лепота наше земље. Бескрајна пространства, златно-жута поља прошарана различитим бојама и нијансама, најлепша етно села, мноштво прилика за свакодневне авантуре и одмор, уз ружу ветрова која се ствара баш на овом подручју, разлози су због којих ће Златибор заузети високо место на листи дестинација које ћете желети да посећујете барем једном годишње.

Откријте бескрајна пространства Златибора

Шетња кроз природу Златибора и његове густе четинарске шуме већ деценијама привлаче туристе из целог региона, али и света. Природа је толико нестварна и шаренолика, да је сваки нови корак ново откриће.

Судар континенталних и медитеранских ваздушних струја, борове шуме, умерена клима и идеална надморска висина која износи око 1000 метара, имају веома благотворан утицај на здравље сваког посетиоца ове планине, а нарочито на оне који болују од плућних и болести срца.

Много је људи који су Златибор одабрали као савршено уточиште од градске вреве. Велики број сунчаних сати током године, богат биљни и животињски свет и чињеница да је реч о правој ваздушној бањи, учинили су ову планину омиљеном дестинацијом за одмор, бег из града током викенда, али и новом канцеларијом. Много је људи који су своје канцеларије у граду заменили овом планинском.

ISTRAŽITE-BESKRAJNA-PROSTRANSTVA-ZLATIBORA-Etno-Sela-Srbija-Voz

Златибор је прави рај за душу и тело

Шетњом кроз његова бескрајна пространства можете упознати обичаје Западне Србије и срести предивне људе који предано чувају наследство својих предака.

Аутентична етно села која „крију“ дух и традицију овог краја, омогућиће вам да се упознате са начином живота у руралним крајевима златиборског округа. Уживаћете у гостољубивости и невероватној енергији домаћина који се не одричу чари сеоског живота. 

Уз чашицу домаће шљиве или клеке, научиће вас да правите домаћи хлеб и гибаницу, вратити у детињство дружењем са домачим животињама и дефинитивно пружити искуства и успомене које ћете памтити целог живота.

На само 25 километара од центра Златибора налази се и „једна пећина строга“ за коју смо сви чули у песми чика Љубивоја Ршумовића. Смештена у зеленом крајолику, она је једна од најлепших природних лепота села Љубиш. А тако их је много у овом крају!

Откријте неоткривено на нов и другачији начин

Златибор не можете у потпуности упознати. Ова планина ће вам, са сваком следећом посетом, открити своје нове лепоте и чари, нека нова места која још увек нисте видели и заласке сунца које нећете моћи да заборавите. 

„Златна планина“ је прави рај за љубитеље скијања и зимских спортова. Било да скијате на Торнику, Обудојевици или на некој од стаза за почетнике, сваки спуст ће бити незабораван за вас! 

ISTRAŽITE-BESKRAJNA-PROSTRANSTVA-ZLATIBORA-Snezna-Planina-Srbija-Voz

Златибор нуди и прегршт активности љубитељима нордијског скијања и биатлона, вожњу сноуборда, али и школу скијања.

Девет километара ваздушне трасе Голд гондоле, која спаја центар Златибора са ски центром Торник, преко Рибничког језера на којем се налази међустаница, вожња је коју не смете да пропустите, без обзира на доба године у којем посетите ову планину! Током 25 минута тог заиста незаборавног искуства и погледа на живописне пејзаже Златибора, уживаћете у сваком тренутку и сваком детаљу – промени светла, смени сунца и облака, бескрајном зеленилу које је пред вама…

ISTRAŽITE BESKRAJNA PROSTRANSTVA ZLATIBORA Planina Dolina Zelenilo Srbija Voz

За све који воле авантуре и желе да ову планину упознају из мало другачијег угла, ту су зиплине и вожња квадова који ће вам пружити невероватан налет адреналина.

Осмелите се да Златибор истражите и из ваздуха! „Дотакните облаке“ параглајдингом. Паинтбалл, картинг, стреличаство, кањонинг, планинарење, рекреативни риболов још неке су активности које можете додати на листу ствари које треба да искусите на овој планини. 

Златиборски крај нуди много тога и љубитељима историје и географије. Манастир Увац, кањон реке Увац, Стопића пећина, црква брвнара која датира из 19. века, а која је смештена у Доброседелици покрај Златибора – све су то драгуљи које вреди открити!

Крените путем којим се ређе иде

Ако желите да лепоте Западне Србије откријете на мало другачији начин од оног на који сте навикли, наш савет је да на пут кренете – Србијавозом. Нови ентеријер наших возова пружиће вам потпуни ужитак и приуштити јединствену авантуру у којој ћете уживати од првог до последњег тренутка.