Mihajlovićeva povodom Dana železničara: Vraćamo železnicu na mesto koje joj pripada

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, čestitala je danas Dan železničara Srbije – 15. septembar svim zaposlenima u železnici, i poručila da se zahvaljujući investicijama koje se danas realizuju železnica ponovo vraća na mesto koje joj pripada.

kaže Mihajlovićeva

“Razvoj železnice uvek je bio neraskidivo vezan za razvoj i napredak Srbije. Kako smo se kao zemlja odnosili prema železnici, tako smo se odnosili i prema našoj privredi i prema našoj budućnosti. Poslednjih godina, Srbija i te kako vodi računa o svojoj železnici, jer smo obnovili više od 550 kilometara magistralnih i regionalnih pruga, gradimo prvu brzu prugu u ovom delu Evrope, Beograd-Budimpešta, a ukupna ulaganja u ovom sektoru, realizovana i planirana, iznose više od pet milijardi evra. Jednom rečju, gradeći modernu železnicu, u isto vreme gradimo modernu i razvijenu Srbiju”

Ona ističe da bez moderne železnice ne može da se zamisli ni moderna Srbija i zato je ulaganje u železnicu prioritet za Vladu Srbije.

“Ono šta radnici na železnici i sami mogu da vide i u šta mogu biti sigurni, to je da država danas ima sasvim drugačiji odnos prema železnici nego za vreme nekih prethodnih vlada, koje nisu obnavljale ni kilometar pruga godišnje i koje su nebrigom o železnici doprinele da voz više ne bude omiljeno prevozno sredstvo. Danas se to menja, srpskim prugama saobraćaju novi vozovi, postojeće pruge se rekonstruišu i vraćaju na projektovane brzine, a gradimo i neke potpuno nove, koje će biti na ponos svih građana”

navodi Mihajlovićeva

Ona ističe da će se već na jesen iduće godine prvi put od Beograda do Novog Sada stizati za manje od pola sata, i to vozom, a da je u planu modernizacija i preostalih deonica železničkog Koridora 10, od Beograda do Niša i od Niša do Preševa.

“Sve što smo postigli, i u modernizaciji, i u reformi železnice, koju su pohvalile sve međunarodne organizacije, postigli smo zahvaljujući saradnji i razumevanju i sa sindikatima i sa zaposlenima na železnici. Tako će biti i ubuduće, jer samo zajedno možemo železnicu vratiti na mesto koje joj pripada. Takođe, želimo da sve ono što danas radimo bude istovremeno i poziv mladim ljudima da upisuju škole i fakultete za zanimanja na železnici, a mi ćemo se potruditi da železnica bude takva da im bude motiv da na njoj rade i da ostaju u svojoj zemlji”

kaže Mihajlovićeva.