Михајловићева поводом Дана железничара: Враћамо железницу на место које јој припада

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, честитала је данас Дан железничара Србије – 15. септембар свим запосленима у железници, и поручила да се захваљујући инвестицијама које се данас реализују железница поново враћа на место које јој припада.

каже Михајловићева

“Развој железнице увек је био нераскидиво везан за развој и напредак Србије. Како смо се као земља односили према железници, тако смо се односили и према нашој привреди и према нашој будућности. Последњих година, Србија и те како води рачуна о својој железници, јер смо обновили више од 550 километара магистралних и регионалних пруга, градимо прву брзу пругу у овом делу Европе, Београд-Будимпешта, а укупна улагања у овом сектору, реализована и планирана, износе више од пет милијарди евра. Једном речју, градећи модерну железницу, у исто време градимо модерну и развијену Србију”

Она истиче да без модерне железнице не може да се замисли ни модерна Србија и зато је улагање у железницу приоритет за Владу Србије.

“Оно шта радници на железници и сами могу да виде и у шта могу бити сигурни, то је да држава данас има сасвим другачији однос према железници него за време неких претходних влада, које нису обнављале ни километар пруга годишње и које су небригом о железници допринеле да воз више не буде омиљено превозно средство. Данас се то мења, српским пругама саобраћају нови возови, постојеће пруге се реконструишу и враћају на пројектоване брзине, а градимо и неке потпуно нове, које ће бити на понос свих грађана”

наводи Михајловићева

Она истиче да ће се већ на јесен идуће године први пут од Београда до Новог Сада стизати за мање од пола сата, и то возом, а да је у плану модернизација и преосталих деоница железничког Коридора 10, од Београда до Ниша и од Ниша до Прешева.

“Све што смо постигли, и у модернизацији, и у реформи железнице, коју су похвалиле све међународне организације, постигли смо захваљујући сарадњи и разумевању и са синдикатима и са запосленима на железници. Тако ће бити и убудуће, јер само заједно можемо железницу вратити на место које јој припада. Такође, желимо да све оно што данас радимо буде истовремено и позив младим људима да уписују школе и факултете за занимања на железници, а ми ћемо се потрудити да железница буде таква да им буде мотив да на њој раде и да остају у својој земљи”

каже Михајловићева.