Нове цене железничког превоза од септембра

Од 1. септембра 2024. важиће нови ценовник превоза путника у унутрашњем железничком саобраћају, а уводе се и новине у начину наплате.

Узимајући у обзир да компанија Србијавоз према важећем ценовнику превоза путника послује већ три године, а да је у том периоду дошло до значајних измена тржишних услова, пре свега повећане цене енергената и резервних делова, донета је одлука о корекцији цена која ступа на снагу 1. септембра ове године.

Такође, новина је и већи попуст на онлајн куповину карата – путем мобилне апликације и вебсајта srbijavoz.rs, у висини од 10%, који се уводи са циљем да путнике мотивишемо да своје карте купују унапред и онлајн.

Конкретно, за путнике то значи да ће, на примеру неких од најфреквентнијих линија, цена карте другог разреда за Регио воз између Београда и Новог Сада, купљене преко мобилне апликације, уместо досадашњих 373 динара, коштати 445 динара, а цена карте другог разреда за Регио воз између Београда и Ужица, купљене преко мобилне апликације, уместо досадашњих 730 динара, од септембра коштати 864 динара.

Знатно повећање броја путника доводи и до све учесталије појаве да путници у возове улазе без претходно купљене карте, те исту купују код кондуктера, што даље доводи до отежаног управљања капацитетима, гужви и негативног ефекта на комфор путника. Србијавоз апелује на путнике да своје карте унапред купе онлајн или на картоматима и благајнама широм Србије. Додатно, до септембра ће бити постављени нови картомати на преко 20 станица у Србији. Након тога, за путнике који се укрцају у воз без карте, уз редовну цену карте биће наплаћена накнада за издавање карте у возу, у износу од 500 динара. Ова накнада неће се примењивати за путнике који путовање започињу на станици у којој не постоје путничке благајне и/или картомати.

Очекујемо да ефекти ових измена допринесу континуираном подизању квалитета наших услуга и побољшању корисничког искуства путника. Наглашавамо да, и након ових корекција цена, железнички превоз остаје значајно повољнији у односу на друмски превоз.

Примере нових цена карата које ће важити од 1. септембра можете погледати испод