Од данас поново саобраћа воз на релацији Суботица-Сегедин

До завршетка реконструкције главне станичне зграде у Суботици крајем фебруара наредне године, путницима ће на располагању бити привремено стајалиште „Теретна“

Након осам година поново је успостављен железнички саобраћај између Суботице и Сегедина. Од ове јесени, грађани ће знатно брже прелазити границу познату по дугачким колонама возила и вишесатним чекањима, и путници ће пасошку контролу пролазити у железничкој композицији.

  • Поновним успостављањем саобраћаја на линији Суботица-Сегедин значајно ће се растеретити гранични прелаз Хоргош–Реске који је један од најоптерећенијих у Европи. Наши путници сигурно су задовољни што након осам година поново на располагању имају ову регионалну линију. Важна информација за наше путнике је да је у Суботици реч о привременом железничком стајалишту, јер се у склопу изградње брзе пруге Београд–Будимпешта реновира главна станична зграда. Очекује се да овај велики посао буде завршен до краја фебруара наредне године. До тада, молимо наше путнике за стрпљење и разумевање, јер ће у Суботици улазити и излазити из воза на привременом стајалишту „Теретна“, које смо наменски уредили за путнички саобраћај – каже в.д. директор „Србијавоза“ Иван Булајић.

Како објашњава, на овом привременом стајалишту направљен је плато како би путници могли да се безбедно попну и сиђу са воза.

  • До пуштања брзе пруге на релацији Београд – Будимпешта и завршетка реконструкције главне станичне зграде у Суботици, са компанијом „Инфраструктура железнице Србије“ спровели смо радове како би путници на располагању имали безбедну и одговарајућу инфраструктуру. То је подразумевало постављање монтажних перона и путничке благајне у њиховој близини, и надстрешнице за путнике са клупама која ће их штитити од зимских временских услова. Обезбедили смо и тоалет и комуникацију са најближом саобраћајницом, као и јасне ознаке саме станице и перона – објаснио је Булајић.

Ред вожње и стајалишта

На релацији Суботица – Хоргош – Сегедин/Szeged – Хоргош – Суботица, ће дневно саобраћати пет возова према следећем реду вожње: из Суботице ка Сегедину у 6.03, 7.37, 13.37, 16.37 и 19.37, а из Сегедина ка Суботици у 5.19, 8.58, 14.58, 17.58 и 21.43 часова. Стајалишта за улазак и излазак путника у Србији су: Суботица јавна складишта, Палић, Хајдуково, Бачки Виногради и Хоргош, а на територи Мађарске: Röszke и Szentmihálytelek.

Цена карте

Цена возне карте на релацији Суботица – Сегедин у једном правцу износи 741 динар. Возне карте за међународни саобраћај не могу се куповати путем апликације, већ се карте могу купити на благајни и код кондуктера.

Обнова пруге

Обнова пруге започета је у октобру 2021. године, а подразумевала је претходно потпуно уклањање шина постављених далеке 1869. године. Нова брза пруга пројектована је за брзину од 120 километара на час за путнички, и 80 километара на час за теретни саобраћај. Теретни саобраћај покренут је у августу 2022. године.