Plavi voz

“Plavi voz” je muzejsko-turistički voz koji je, do odlaska Josipa Broza Tita, korišćen isključivo za prevoz predsednika SFRJ, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika na putovanjima u zemlji i inostranstvu.

Voz je izrađen 1959. godine u fabrici vagona “Goša” u Smederevskoj Palanci i u fabrici vagona “Boris Kidrič” u Mariboru.

Ime su mu dali tamošnji radnici, jer je obojen u plavo, da bi se razlikovao od ostalih tadašnjih, uglavnom zelenih, kompozicija Jugoslovenskih železnica. Činili su ga deset vagona tzv. “Glavnog voza” i osam vagona tzv. “Prvog voza”.

“Glavni voz” činio je celinu koja je obezbeđivala potpuni komfor i mogućnost za rad i izvršavanje svih protokolarnih obaveza tokom putovanja, a sastojao se od: predsednikovog salona, svečane trpezarije, glavne kuhinje, salona za goste, vagon restorana, zatvorenih kola za prevoz automobila, kola za spavanje i energetskih kola.

Unutrašnjost voza veoma je luksuzna, izrađena od najfinijeg mahagoni, kruška i orahovog drveta, vunenim tepisima, plišom i svilom u stilu art dekoa. Predsednik Tito je u „Plavom vozu“ ugostio preko 60 svetskih državnika i prešao je više od 600.000 km u zemlji i inostrastvu.

Danas, posle više od pola veka, izgled je ostao nepromenjen, a sva kola pružaju maksimalni osećaj ekskluzivnosti i luksuza.

Od 2005. godine, “Plavi voz” se koristi u komercijalne svrhe.

Kompletan voz, ili samo pojedina kola mogu se zakupiti na željenoj relaciji i u željenom sastavu za  maksimalno 110 putnika.

Voz se takođe može iznajmiti za snimanja, fotografisanja, izložbe, sastanake, konferencije,  radionice, svečane događaje i sl. ili samo posetiti i razgledati.

Cena zakupa zavisi od sastava voza, broja putnika i destinacije.

Usluga fotografisanja se naplaćuje 3.000 dinara po satu.

Cena karte za obilazak  iznosi 300 dinara po osobi, za pojedinačne posete i 150 dinara po osobi, za grupne posete (minimum 10 osoba) i posete dece, učenika i studenata.

Individualne i grupne posete potrebno je najaviti minimum 48 sati ranije na mejl: prodaja@srbvoz.rs ili na broj telefona : +381 11 3616 811.

Radno vreme garaže za posete, koja se nalazi u Bulevaru Patrijarha Pavla 8a, je od 08-14 časova, radnim danima.