Плави воз

“Плави воз” је музејско-туристички воз који је, до одласка Јосипа Броза Тита, коришћен искључиво за превоз председника СФРЈ, високих државних и политичких личности и страних државника на путовањима у земљи и иностранству.

Воз је израђен 1959. године у фабрици вагона “Гоша” у Смедеревској Паланци и у фабрици вагона “Борис Кидрич” у Марибору.

Име су му дали тамошњи радници, јер је обојен у плаво, да би се разликовао од осталих тадашњих, углавном зелених, композиција Југословенских железница. Чинили су га десет вагона тзв. “Главног воза” и осам вагона тзв. “Првог воза”.

“Главни воз” чинио је целину која је обезбеђивала потпуни комфор и могућност за рад и извршавање свих протоколарних обавеза током путовања, а састојао се од: председниковог салона, свечане трпезарије, главне кухиње, салона за госте, вагон ресторана, затворених кола за превоз аутомобила, кола за спавање и енергетских кола.

Унутрашњост воза веома је луксузна, израђена од најфинијег махагонија, крушкиног и ораховог дрвета, са вуненим теписима, намештајем од плиша, сатена и свиле, уређен у стилу арт декоа. Председник Тито је у „Плавом возу“ угостио преко 60 светских државника и прешао је више од 600.000 км у земљи и иностраству.

Данас, после више од пола века, изглед је остао непромењен, и посетиоцима омогућава да моментално утону у потпуно јединствен осећај ексклузивности и луксуза.

Од 2005. године, “Плави воз” је својеврстан музеј, али се користи и у комерцијалне сврхе – комплетан воз, или само поједина кола могу се закупити у жељеном саставу за снимања, фотографисања, изложбе, састанаке, конференције, радионице, свечане догађаје и слично.

Цена закупа зависи од састава воза, броја путника и дестинације.

Услуга фотографисања се наплаћује 3.000 динара по сату.

Цена појединачне карте за обилазак је 300 динара по особи, односно 150 динара по особи за групне посете (минимум 10 особа) и посете деце, ученика и студената и могу се купити на железничкој станици Београд Центар.

Индивидуалне и групне посете потребно је најавити најмање 48 сати раније на мејл: prodaja@srbvoz.rs или на број телефона : +381 11 3616 811.

Радно време гараже за посете, која се налази у Булевару Патријарха Павла 8а, је од 08-14 часова, радним данима.