Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović sa železničkim preduzećima o sanaciji štete i radu u vreme epidemije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je danas sastanak sa v. d. genaralnih direktora četiri državna železnička preduzeća – “Srbija voza” Jugoslavom Jovićem, “Srbija karga” Dušanom Garibovićem, “Železnica Srbije a. d.” Goranom Adžićem i zamenikom direktora “Infrastrukture železnica Srbije” Milanom Maksimovićem – o radu ovih preduzeća, statusu projekata i procenama štete u toku vanrednog stanja zbog korona virusa.

“U kriznoj situaciji kakva je ova sa korona virusom, koja je pogodila ceo svet, važno je da održimo nivo aktivnosti i sačuvamo likvidnost preduzeća. Država priprema plan mera za sanaciju štete zbog epidemije, kojim će posebno biti obuhvaćena železnička preduzeća. Od vas očekujem analizu trenutnog stanja, kao i predloge mera koje bi ublažile štetu u železničkom sektoru”, istakla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je konstatovano da se aktuelni projekti na železnici realizuju, iako izmenjenom dinamikom i uz manji broj radnika.

“Važno je da održavamo kontinuitet u infrastrukturnim projektima. Najbolji primer za to je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, gde je na deonici Stara Pazova – Novi Sad, kao jednom od najzahtevnijih gradilišta u jugoistočnoj Evropi, pre nekoliko dana probijen tunel Čortanovci”, rekla je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je još jednom izrazila žaljenje zbog smrti jednog radnika “Infrastrukture železnice” u Nišu, uzrokovane korona virusom, i poručila rukovodstvu železničkih preduzeća da je najvažnije da sačuvaju zdravlje i živote zaposlenih, poštujući sve mere bezbednosti koje je propisala Vlada Srbije.