Apel ministarstva i železničkih kompanija: čuvajmo vozove, oni pripadaju svima nama

Povodom najnovijeg slučaja ispisivanja grafita na garnituri vagona koja saobraća na liniji Beograd-Bar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i četiri železničke kompanije – „Srbija voz“, „Infrastruktura železnice Srbije“, „Srbija kargo“ i „Železnice Srbije“ a. d, upućuju zajednički apel:

„U prethodne tri godine na našim prugama pušteno je u saobraćaj 48 novih, najmodernijih vozova. U njihovu nabavku uloženo je oko 200 miliona evra, što je samo deo ukupnih ulaganja u modernizaciju železnice, koja iznose više od četiri milijarde evra. Novi vozovi nabavljeni su da bi putnici udobnije, lepše i komfornije putovali, a kako su primljeni od građana najbolje se vidi po povećanju broja putnika koji njima putuju.

Vozovi nisu samo sredstvo transporta, oni su i ogledalo naše kulture, naša slika i prilika, a brojni turisti i putnici iz inostranstva upravo u vozu stiču prvi utisak o našoj zemlji. Zato vozovi ne pripadaju samo železnici, niti samo državi koja je za njih platila, oni pripadaju svima nama, građanima Srbije.

Nažalost, vagoni srpskih železnica, ali i stranih železničkih kompanija, česta su meta napada neodgovornih pojedinaca koji po njima ispisuju grafite i time naružuju nešto u šta je uloženo mnogo novca, vremena i energije.

Trošak uklanjanja grafita sa vozova godišnje se meri stotinama hiljada dinara, što je samo deo štete koju svi plaćamo, jer tokom ponovnog farbanja ti vozovi moraju biti isključeni iz saobraćaja.

Nijedna železnica na svetu, pa ni srpska, ne može sama da zaštiti i odbrani svoje vozove ako svakom građaninu i putniku nije jasno da je zajednička obaveza da ih čuvamo, jer oni pripadaju svima nama i da oni najviše govore o nama samima.

Zato apelujemo na sve da zajedno čuvamo naše vozove, da njihovi vagoni ne budu išarani grafitima, da ostanu čisti i sređeni i da na taj način pošaljemo lepšu sliku o našoj zemlji i svima nama.

To nije zadatak samo države ili železnice, to mora da bude cilj i zadatak svih nas, jer samo na taj način šaljemo jasnu poruku da se srpske železnice modernizuju, napreduju i da će novi vozovi doneti kvalitet i udobnost svima koji ih koriste.”