Почетак изградње и модернизације техничко – путничке станице Земун

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас почетку радова на изградњи и модернизацији Техничко-путничке станице Земун, и том приликом истакла да је ово изузетно важан пројекат за железнице Србије јер ће нова станица допринети да брзе, боље и ефикасније одржавамо возове.

Михајловићева је рекла да се до пре 4, 5 година о железници говорило са носталгијом и сетом, док су данас оне стратешки важне за Србију.

“До краја 2020. године реконструисаћемо 800 км пруга, градимо брзу пругу Београд-Будимпешта, уложили смо до сада 200 милиона евра у нове возове и још 100 милиона ће бити уложено. Наш циљ је да грађани пожеле да уђу у нове возове и користе железницу”, рекла је она.

Михајловићева је захвалила општини Земун, јер без учешћа локалних самоуправа овакви пројекти се не могу реализовати, а директоре железничких предузећа позвала је да буду још ефикаснији.

“Држава даје новац, милијарде евра се улажу у железнички саобраћај, улажемо у људе и опрему, али исто тако желимо да свака железничка станица буде једнако модерна као и возови који њима саобраћају. Још много посла је пред нама, али слика железнице данас је много боља него до пре пар година”, закључила је она.

Југослав Јовић, директор “Србија воза”, рекао је да се овај пројекат реализује захваљујући помоћи и иницијативи ресорног министарства, те да је уз подршку Владе Србије обезбеђен кредит од ЕБРД-а у вредности од 52 милиона евра.

“Хвала потпредседници Владе и целом тиму јер су препознали потребе железничког сектора. Пројекат који данас започињемо вредан је 52 милиона евра, а рок за завршетак радова је 27 месеци”, рекао је Јовић.

Дејан Матић, председник општине Земун, истакао је да јединствена политика Владе Србије, града Београда и градских општина доноси резултате и да ће овим пројектом Земун бити уписан на мапу саобраћајне инфраструктуре државе.

“Поред тога, у Земуну градимо и пристан за међународне бродове, а наредне године, како смо и обећали, грађани Батајнице добиће петљу и прикључење на обилазницу око Београда”, рекао је Матић.

Стојан Чолаков, испред „Енергопројекта“, извођача радова, рекао је да је циљ овог пројекта да се повећају капацитети за квалитетно и адекватно одржавање возова, те додао да ће радови бити изведени у року.