Početak izgradnje i modernizacije tehničko – putničke stanice Zemun

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas početku radova na izgradnji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice Zemun, i tom prilikom istakla da je ovo izuzetno važan projekat za železnice Srbije jer će nova stanica doprineti da brze, bolje i efikasnije održavamo vozove.

Mihajlovićeva je rekla da se do pre 4, 5 godina o železnici govorilo sa nostalgijom i setom, dok su danas one strateški važne za Srbiju.

“Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 km pruga, gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta, uložili smo do sada 200 miliona evra u nove vozove i još 100 miliona će biti uloženo. Naš cilj je da građani požele da uđu u nove vozove i koriste železnicu”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je zahvalila opštini Zemun, jer bez učešća lokalnih samouprava ovakvi projekti se ne mogu realizovati, a direktore železničkih preduzeća pozvala je da budu još efikasniji.

“Država daje novac, milijarde evra se ulažu u železnički saobraćaj, ulažemo u ljude i opremu, ali isto tako želimo da svaka železnička stanica bude jednako moderna kao i vozovi koji njima saobraćaju. Još mnogo posla je pred nama, ali slika železnice danas je mnogo bolja nego do pre par godina”, zaključila je ona.

Jugoslav Jović, direktor “Srbija voza”, rekao je da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući pomoći i inicijativi resornog ministarstva, te da je uz podršku Vlade Srbije obezbeđen kredit od EBRD-a u vrednosti od 52 miliona evra.

“Hvala potpredsednici Vlade i celom timu jer su prepoznali potrebe železničkog sektora. Projekat koji danas započinjemo vredan je 52 miliona evra, a rok za završetak radova je 27 meseci”, rekao je Jović.

Dejan Matić, predsednik opštine Zemun, istakao je da jedinstvena politika Vlade Srbije, grada Beograda i gradskih opština donosi rezultate i da će ovim projektom Zemun biti upisan na mapu saobraćajne infrastrukture države.

“Pored toga, u Zemunu gradimo i pristan za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda”, rekao je Matić.

Stojan Čolakov, ispred „Energoprojekta“, izvođača radova, rekao je da je cilj ovog projekta da se povećaju kapaciteti za kvalitetno i adekvatno održavanje vozova, te dodao da će radovi biti izvedeni u roku.