Potpisan Ugovor o projektu modernizacije tehničko – putničke stanice Zemun

U poslovnoj zgradi železnica, u utorak 4. juna 2019.godine, potpisan je Ugovor o projektu modernizacije tehničko-putničke stanice Zemun, čija je vrednost 50.8 miliona evra.

Uz veliku podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlade Republike Srbije, realizacijom ovog projekta, stvoriće se kvalitetniji i moderniji uslovi za održavanje,kako starijih voznih sredstava, tako i novih. Značajno će se unaprediti uslovi rada zaposlenih, a samim tim će doći do povećanja bezbednosti saobraćaja i poboljšanja nivoa usluge.

Potpisnici ugovora su v.d.generalnog direktora Jugoslav Jović, ispred Akcionarskog društva „Srbija Voz“ i generalni direktor Energoprojekta Niskogradnja a.d. Aleksandar Stanović, u ime Konzorcijuma Energoprojekt Niskogradnja“ a.d. Srbija, „Energoprojekt Oprema“ a.d. Srbija i „Colas Rail S.A.S.“ Francuska, kao najpovoljnijeg ponuđača.

Ovim projektom predviđeno je da na površini od 35 hektara, izgrade nove hale za održavanje elektromotornihvozova, hale za održavanje putničkih kola, hale za spoljno pranje, nove zgrade prijema i otpreme vozova, nove automatske merne stanice za dijagnostiku voznih sredstava, nove kotlarnice sa kompresorskom stanicom, 17 km novih koloseka,pumpne stanice sa nadstrešnicom, objekta za privremeno skladištenje otpada, objekta za smeštaj voznog i vozopratnog osoblja. Takođe, izvršiće se rekonstrukcija i sanacija postojećih objekata.

Izgradanjom tehničko-putničke stanice Zemun biće formiran jedinstven linijski tehnološki proces koji objedinjuje sve vidove održavanja elektromotornih garnitura, putničkih kola i lokomotiva, uz smanjenje troškova i povećanje raspoloživosti voznih jedinica, a sve u skladu sa evropskim standardima.