Добро дошли у банатску лепу варош – Вршац

Добро дошли у родно место оца српске драме Јована Стерије Поповића, сликара Паје Јовановића, шаховског велемајстора Боре Костића, песника Васка Попе и многих других великана који су овај град устоличили на светској културној мапи. Добро дошли у Вршац, лепу варош!

DOBRO-DOŠLI-U-BANATSKU-LEPU-VAROŠ-–-VRŠAC--Crkva-Svetog-Gerharda-Srbija-Voz

Смештен у подножју Вршачког горја, овај град раскошне лепоте богат је не само традицијом, већ и бурном прошлошћу, мултикултурализмом, природним лепотама, укусним грожђем и одличним вином.

Његову историју и културу богатим чини управо мултикултурализам који му је тако својствен. У Вршцу и данас живе различите националне заједнице, културе и вере, у потпуном миру и у слози. 

Успео је овај град да обузда свакојаке ћуди и Вршчане издвоји као једне од најсрдачнијих становника наше лепе земље. Они свој град воле највише на свету и то доказују чињеницом да веома негују баштину, а нарочито архитектуру коју красе бројна културно-историјска здања. Свако од тих здања датира из прошлих векова и путницима намерницима открива душу овог града!

Која здања не смете да пропустите уколико сте у Вршцу?

Двор Епархије банатске, Градска кућа, католичка Црква Светог Герхарда, Апотека на степеницама – свака знаменитост овог града богата је живописном причом коју и данас прича. Складна је и љупка, поетична, као из неког другог времена, а тако природно уклопљена у модерне токове којима Вршац мудро одговара.

Посебан драгуљ града чини Конкордија, зграда изграђена 1847. године, која је данас део Градског музеја, са сталном поставком ретких музејских експоната. Значајан допринос тој збирци дао је учитељ и публициста Феликс Милекер. 

Веома важан део збирке чине две собе са делима Паје Јовановића, чувени „Вршачки триптих“ и портрет Александра Карађорђевића у природној величини, насликан неколико година пре атентата у Марсељу. Чини је још неколико портрета знаменитих личности осликаних аутентичном палетом боја којом се најчешће служио наш прослављени реалиста.

У Вршцу се налази и кућа Јована Стерије Поповића. Подигао ју је Стеријин брат у другој половини XИX века на темељима старе, у којој је рођен отац српске драме. Аутентични намештај, клавир и писаћи сто на којем су написане „Покондирена тиква“, „Зла жена“, „Кир Јања“ и „Лажа и паралажа“ вратиће вас у давна времена. 

У кући су изложени и поједини изворни рукописи, фотографије и портрет овог великана, које је дело Уроша Предића, још једног мајстора реализма. 

Историјске и природне лепоте које Вршац чине незаменљивим 

На Вршачком брегу, брду које доминира над равницом, налази се један од најважнијих споменика – Вршачка кула, која је до данашњих дана остала симбол овог града. Употпуњују је остаци Вршачког града из времена деспота Ђурађа Бранковића.

DOBRO DOŠLI U BANATSKU LEPU VAROŠ – VRŠAC Park Srbija Voz

Раскошна природа богата ретким биљем и бројним животињским врстама, са ваздухом који Вршац сврстава у ваздушне бање, само су неки од разлога због којих се у овај град увек радо враћате.

Његов градски парк рађен је по узору на француске и енглеске паркове. Богат је разноврсним листопадним и зимзеленим дрвећем, украсним грмљем и разнобојним цвећем. У тај пејзаж се савршено уклапају и клупице за одмор, дечије игралиште, фонтана и старински кафић са великом терасом.

На улазу у парк стоји и упозорење: „У случају појачаног ветра, не улазите“.

Како знати шта је „појачано“ у граду ветра? Једноставно знате и пустите да вас носи.

Вршац је град вина и параглајдинга 

Вршчани су остали вечно верни пићу богова. Вршац је сваког септембра домаћин Данима бербе грожђа, познатом Грођжебалу. Становници овог града највише се поносе непрегледним плантажама винограда и чувеним вршачким вином које је део његове прошлости и судбине.

DOBRO-DOŠLI-U-BANATSKU-LEPU-VAROŠ-–-VRŠAC--Srbija-Voz-Popularne-Destinacije

Вршац је од давнина, захваљујући специфичној географској позицији, виноградарски крај, па будите сигурни да ћете овде окусити можда најлепше вино које сте икада пили.

Због јединствене руже ветрова, изазване сударом дивље планинске и питоме равничарске природе, Вршачки брег омиљен је и љубитељима екстремних спортова који, последњих година, све више долазе у овај град. Идеални ветрови чине ово поднебље савршеним за параглајдинг, а међу атрактивним спортовима не заостају и брдски бициклизам и слободно пењање.

Крените у Вршац – возом!

Како другачије путовати у град који толико одише историјом и културом него – возом!

Запутите се у место јединствене ахитектуре у нашим модерним возовима, који ће вам пружити сву удобност путовања. Уживајте у нестварној природи равнице удобно смештени у једном од наших модерних купеа, јер ћемо учинити све да вам ово путовање на североисток Србије учинимо предивним и непоновљивим.