Dobro došli u banatsku lepu varoš – Vršac

Dobro došli u rodno mesto oca srpske drame Jovana Sterije Popovića, slikara Paje Jovanovića, šahovskog velemajstora Bore Kostića, pesnika Vaska Pope i mnogih drugih velikana koji su ovaj grad ustoličili na svetskoj kulturnoj mapi. Dobro došli u Vršac, lepu varoš!

DOBRO-DOŠLI-U-BANATSKU-LEPU-VAROŠ-–-VRŠAC--Crkva-Svetog-Gerharda-Srbija-Voz

Smešten u podnožju Vršačkog gorja, ovaj grad raskošne lepote bogat je ne samo tradicijom, već i burnom prošlošću, multikulturalizmom, prirodnim lepotama, ukusnim grožđem i odličnim vinom.

Njegovu istoriju i kulturu bogatim čini upravo multikulturalizam koji mu je tako svojstven. U Vršcu i danas žive različite nacionalne zajednice, kulture i vere, u potpunom miru i u slozi. 

Uspeo je ovaj grad da obuzda svakojake ćudi i Vrščane izdvoji kao jedne od najsrdačnijih stanovnika naše lepe zemlje. Oni svoj grad vole najviše na svetu i to dokazuju činjenicom da veoma neguju baštinu, a naročito arhitekturu koju krase brojna kulturno-istorijska zdanja. Svako od tih zdanja datira iz prošlih vekova i putnicima namernicima otkriva dušu ovog grada!

Koja zdanja ne smete da propustite ukoliko ste u Vršcu?

Dvor Eparhije banatske, Gradska kuća, katolička Crkva Svetog Gerharda, Apoteka na stepenicama – svaka znamenitost ovog grada bogata je živopisnom pričom koju i danas priča. Skladna je i ljupka, poetična, kao iz nekog drugog vremena, a tako prirodno uklopljena u moderne tokove kojima Vršac mudro odgovara.

Poseban dragulj grada čini Konkordija, zgrada izgrađena 1847. godine, koja je danas deo Gradskog muzeja, sa stalnom postavkom retkih muzejskih eksponata. Značajan doprinos toj zbirci dao je učitelj i publicista Feliks Mileker. 

Veoma važan deo zbirke čine dve sobe sa delima Paje Jovanovića, čuveni „Vršački triptih“ i portret Aleksandra Karađorđevića u prirodnoj veličini, naslikan nekoliko godina pre atentata u Marselju. Čini je još nekoliko portreta znamenitih ličnosti oslikanih autentičnom paletom boja kojom se najčešće služio naš proslavljeni realista.

U Vršcu se nalazi i kuća Jovana Sterije Popovića. Podigao ju je Sterijin brat u drugoj polovini XIX veka na temeljima stare, u kojoj je rođen otac srpske drame. Autentični nameštaj, klavir i pisaći sto na kojem su napisane „Pokondirena tikva“, „Zla žena“, „Kir Janja“ i „Laža i paralaža“ vratiće vas u davna vremena. 

U kući su izloženi i pojedini izvorni rukopisi, fotografije i portret ovog velikana, koje je delo Uroša Predića, još jednog majstora realizma. 

Istorijske i prirodne lepote koje Vršac čine nezamenljivim 

Na Vršačkom bregu, brdu koje dominira nad ravnicom, nalazi se jedan od najvažnijih spomenika – Vršačka kula, koja je do današnjih dana ostala simbol ovog grada. Upotpunjuju je ostaci Vršačkog grada iz vremena despota Đurađa Brankovića.

DOBRO DOŠLI U BANATSKU LEPU VAROŠ – VRŠAC Park Srbija Voz

Raskošna priroda bogata retkim biljem i brojnim životinjskim vrstama, sa vazduhom koji Vršac svrstava u vazdušne banje, samo su neki od razloga zbog kojih se u ovaj grad uvek rado vraćate.

Njegov gradski park rađen je po uzoru na francuske i engleske parkove. Bogat je raznovrsnim listopadnim i zimzelenim drvećem, ukrasnim grmljem i raznobojnim cvećem. U taj pejzaž se savršeno uklapaju i klupice za odmor, dečije igralište, fontana i starinski kafić sa velikom terasom.

Na ulazu u park stoji i upozorenje: „U slučaju pojačanog vetra, ne ulazite“.

Kako znati šta je „pojačano“ u gradu vetra? Jednostavno znate i pustite da vas nosi.

Vršac je grad vina i paraglajdinga 

Vrščani su ostali večno verni piću bogova. Vršac je svakog septembra domaćin Danima berbe grožđa, poznatom Grođžebalu. Stanovnici ovog grada najviše se ponose nepreglednim plantažama vinograda i čuvenim vršačkim vinom koje je deo njegove prošlosti i sudbine.

DOBRO-DOŠLI-U-BANATSKU-LEPU-VAROŠ-–-VRŠAC--Srbija-Voz-Popularne-Destinacije

Vršac je od davnina, zahvaljujući specifičnoj geografskoj poziciji, vinogradarski kraj, pa budite sigurni da ćete ovde okusiti možda najlepše vino koje ste ikada pili.

Zbog jedinstvene ruže vetrova, izazvane sudarom divlje planinske i pitome ravničarske prirode, Vršački breg omiljen je i ljubiteljima ekstremnih sportova koji, poslednjih godina, sve više dolaze u ovaj grad. Idealni vetrovi čine ovo podneblje savršenim za paraglajding, a među atraktivnim sportovima ne zaostaju i brdski biciklizam i slobodno penjanje.

Krenite u Vršac – vozom!

Kako drugačije putovati u grad koji toliko odiše istorijom i kulturom nego – vozom!

Zaputite se u mesto jedinstvene ahitekture u našim modernim vozovima, koji će vam pružiti svu udobnost putovanja. Uživajte u nestvarnoj prirodi ravnice udobno smešteni u jednom od naših modernih kupea, jer ćemo učiniti sve da vam ovo putovanje na severoistok Srbije učinimo predivnim i neponovljivim.