Нови Сад: импозантан град културе, разноликости, уметности и туризма

Смештен на Дунаву, на обронцима Фрушке Горе, Нови Сад је град савршене атмосфере, који ће вам пружити невероватно искуство, а нашим новим, најсавременијим брзим возом „Соко” до њега ћете из Београда стићи за само 30 мин.

Било да желите да уживате у културним програмима, одмору, купалиштима, шетњи обалом Дунава, гастрономији или квалитетном ноћном проводу, биће то засигурно искуство које ћете желети поново да доживите.

Нови Сад чине људи

Други највећи град у Србији, и главни град аутономне покрајине Војводине, постоји тек нешто више од 300 година. Први пут је споменут 1694. године, непосредно након што је започета градња Петроварадинске тврђаве. Од тада до данас, у њему су свој траг оставиле бројне знамените личности од Светозара Милетића, Васе Стајића, Јована Јовановића Змаја, Ђуре Даничића, Лазе Костића, Слободана Јовановића и Јакова Игњатовића до Алберта и Милеве Ајнштајн, Мике Антића и Ђорђа Балашевића. Многи кажу да и данас неодољиво лепим и отменим Нови Сад чине управо Новосађани који су и у овом ужурбаном времену сачували препознатљив равничарски мир и природну љубазност.

Novi-Sad-impozantan-grad-kulture,-raznolikosti,-umetnosti-i-turizma-Djura-Jaksic-Dunavski-Park

Нови Сад – Европска престоница културе

У 19. и почетком 20. века, Нови Сад је био престоница културе угарских Срба, стекавши тако надимак Српска Атина. У њему је 1861. године настало Српско народно позориште, а 1864. године пресељена је из Пеште Матица српска, најстарија српска установа културе, која је већ тада поседовала библиотеку и галерију

Јединственим спектаклом под називом „Зенитеум 2022“ Нови Сад је ове године званично постао Европска престоница културе. У титуларној години планирано је одржавање 3.000 уметничких програма у којима ће учествовати више од 4.000 уметника, из целог света.

Novi-Sad-impozantan-grad-kulture,-raznolikosti,-umetnosti-i-turizma-Srbija-Voz-Ponude-Exit-Festival

Град фестивала

Нови Сад је један од градова са најбољим и најразноврснијим фестивалским програмом Србије. Домаћин је EXIT-а, једног од највећих летњих музичких фестивала у Европи, али и Стеријиног позорја, Змајевих дечијих игара, Међународног новосадског књижевног фестивала, Новосадског џез фестивала и чувеног Сербиа Фасхион Њеек-а на коме се сваке године представљају водећи домаћи модни дизајнери као и гости из иностранства.

Осам тамбураша с Петроварадина и Мермерна лепотица

Овај град ћете најбоље упознати шетњом и истраживањем скривених уличица и пасажа. Осим репрезентативних симбола Новог Сада, можете се прошетати кејом или Штрандом, и уживати у погледу на Дунав и природу која га окружује.

Петроварадинска тврђава је преопознатљив симбол Новог Сада. Смештена на каменитом брду изнад Дунава, једна је од највећих и најочуванијих тврђава у Европи. Тврђава је позната по тзв. „пијаном сату“, поклону Марије Терезије граду. Како би лађари и из далека и по лошем времену могли да виде колико је сати, мала казаљка овог сата показује минуте, а велика сате. Данас се у оквиру тврђаве налазе Музеј и Архив Новог Сада, хотели и ресторани, атељеи и галерије ликовних уметника, академија уметности, астрономска опсерваторија, планетаријум и многи други садржаји.

У самом центру града налази се Бановина коју популарно зову „Мермерна лепотица“ и „Лађа на Дунаву“ – једна од најмонументалнијих грађевина савременог доба. Грађена је за управу Дунавске бановине, а данас је седиште Покрајинске владе Војводине и њених секретаријата.

Међутим, оно чиме се Новосађани посебно поносе је Трг слободе, настао у 18. веку. У средишту трга налази се споменик Светозару Милетићу, Градска кућа (копија градске куће у Грацу), католичка црква Име Маријино и Хотел Војводина, зграда изграђена за хотел још 1854. године.

Novi-Sad-impozantan-grad-kulture,-raznolikosti,-umetnosti-i-turizma-Petrovoradin-Srbija-Voz-Ponude

Град гастрономије и хедонизма

Нови Сад никада не спава. Мноштво клубова, кафића, ресторана и сплавова чини га идеалним местом за проводе, а за праве боеме и гурмане местом за гастрономске ужитке у којем ће вас звук тамбурице најбоље подсетити на новосадску традицију. У њему се могу пробати бројни војвођански специјалитети попут џигерњаче упржене са белим луком, шваргле, сатараша, ринфлајша са сосом од вишања, вршачких вина, шненокли и наравно гомбоца.

Из Београда до Новог Сада за невероватних 30 минута

Било да сте га већ посетили или планирате први сусрет са њим, Нови Сад је засигурно један од оних градова у коме ћете увек пронаћи неки нови и занимљив детаљ. Иако се до овог града лако стиже колима и аутобусом, предлажемо вам да своје путовање обавезно планирате Србијавозом. Биће то потпуно другачије, комфорно, сигурно и удобно путовање а уједно ново, јединствено искуство.