Novi Sad: impozantan grad kulture, raznolikosti, umetnosti i turizma

Smešten na Dunavu, na obroncima Fruške Gore, Novi Sad je grad savršene atmosfere, koji će vam pružiti neverovatno iskustvo, a našim novim, najsavremenijim brzim vozom „Soko” do njega ćete iz Beograda stići za samo 30 min.

Bilo da želite da uživate u kulturnim programima, odmoru, kupalištima, šetnji obalom Dunava, gastronomiji ili kvalitetnom noćnom provodu, biće to zasigurno iskustvo koje ćete želeti ponovo da doživite.

Novi Sad čine ljudi

Drugi najveći grad u Srbiji, i glavni grad autonomne pokrajine Vojvodine, postoji tek nešto više od 300 godina. Prvi put je spomenut 1694. godine, neposredno nakon što je započeta gradnja Petrovaradinske tvrđave. Od tada do danas, u njemu su svoj trag ostavile brojne znamenite ličnosti od Svetozara Miletića, Vase Stajića, Jovana Jovanovića Zmaja, Đure Daničića, Laze Kostića, Slobodana Jovanovića i Jakova Ignjatovića do Alberta i Mileve Ajnštajn, Mike Antića i Đorđa Balaševića. Mnogi kažu da i danas neodoljivo lepim i otmenim Novi Sad čine upravo Novosađani koji su i u ovom užurbanom vremenu sačuvali prepoznatljiv ravničarski mir i prirodnu ljubaznost.

Novi-Sad-impozantan-grad-kulture,-raznolikosti,-umetnosti-i-turizma-Djura-Jaksic-Dunavski-Park

Novi Sad – Evropska prestonica kulture

U 19. i početkom 20. veka, Novi Sad je bio prestonica kulture ugarskih Srba, stekavši tako nadimak Srpska Atina. U njemu je 1861. godine nastalo Srpsko narodno pozorište, a 1864. godine preseljena je iz Pešte Matica srpska, najstarija srpska ustanova kulture, koja je već tada posedovala biblioteku i galeriju

Jedinstvenim spektaklom pod nazivom „Zeniteum 2022“ Novi Sad je ove godine zvanično postao Evropska prestonica kulture. U titularnoj godini planirano je održavanje 3.000 umetničkih programa u kojima će učestvovati više od 4.000 umetnika, iz celog sveta.

Novi-Sad-impozantan-grad-kulture,-raznolikosti,-umetnosti-i-turizma-Srbija-Voz-Ponude-Exit-Festival

Grad festivala

Novi Sad je jedan od gradova sa najboljim i najraznovrsnijim festivalskim programom Srbije. Domaćin je EXIT-a, jednog od najvećih letnjih muzičkih festivala u Evropi, ali i Sterijinog pozorja, Zmajevih dečijih igara, Međunarodnog novosadskog književnog festivala, Novosadskog džez festivala i čuvenog Serbia Fashion Njeek-a na kome se svake godine predstavljaju vodeći domaći modni dizajneri kao i gosti iz inostranstva.

Osam tamburaša s Petrovaradina i Mermerna lepotica

Ovaj grad ćete najbolje upoznati šetnjom i istraživanjem skrivenih uličica i pasaža. Osim reprezentativnih simbola Novog Sada, možete se prošetati kejom ili Štrandom, i uživati u pogledu na Dunav i prirodu koja ga okružuje.

Petrovaradinska tvrđava je preopoznatljiv simbol Novog Sada. Smeštena na kamenitom brdu iznad Dunava, jedna je od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi. Tvrđava je poznata po tzv. „pijanom satu“, poklonu Marije Terezije gradu. Kako bi lađari i iz daleka i po lošem vremenu mogli da vide koliko je sati, mala kazaljka ovog sata pokazuje minute, a velika sate. Danas se u okviru tvrđave nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.

U samom centru grada nalazi se Banovina koju popularno zovu „Mermerna lepotica“ i „Lađa na Dunavu“ – jedna od najmonumentalnijih građevina savremenog doba. Građena je za upravu Dunavske banovine, a danas je sedište Pokrajinske vlade Vojvodine i njenih sekretarijata.

Međutim, ono čime se Novosađani posebno ponose je Trg slobode, nastao u 18. veku. U središtu trga nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, Gradska kuća (kopija gradske kuće u Gracu), katolička crkva Ime Marijino i Hotel Vojvodina, zgrada izgrađena za hotel još 1854. godine.

Novi-Sad-impozantan-grad-kulture,-raznolikosti,-umetnosti-i-turizma-Petrovoradin-Srbija-Voz-Ponude

Grad gastronomije i hedonizma

Novi Sad nikada ne spava. Mnoštvo klubova, kafića, restorana i splavova čini ga idealnim mestom za provode, a za prave boeme i gurmane mestom za gastronomske užitke u kojem će vas zvuk tamburice najbolje podsetiti na novosadsku tradiciju. U njemu se mogu probati brojni vojvođanski specijaliteti poput džigernjače upržene sa belim lukom, švargle, sataraša, rinflajša sa sosom od višanja, vršačkih vina, šnenokli i naravno gomboca.

Iz Beograda do Novog Sada za neverovatnih 30 minuta

Bilo da ste ga već posetili ili planirate prvi susret sa njim, Novi Sad je zasigurno jedan od onih gradova u kome ćete uvek pronaći neki novi i zanimljiv detalj. Iako se do ovog grada lako stiže kolima i autobusom, predlažemo vam da svoje putovanje obavezno planirate Srbija vozom. Biće to potpuno drugačije, komforno, sigurno i udobno putovanje a ujedno novo, jedinstveno iskustvo. Pogledajte cene voznih karata.