Ужице – град богате историје и веселих домаћина

Да ли сте знали да у Ужицу не постоји раскрсница са семафором у којој се сви правци налазе у истој равни? Звучи невероватно, али је истинито. Зато Ужичани воле у шали да кажу да се обука возача не завршава док не научите кретање на узбрдици „под ручном“.

Смештено на 411 метара надморске висине, у близини многима најлепших планина, Златибора и Таре, Ужице је град који ће вас „натерати“ да га истражите до најситнијих детаља. Називају га и Градом легенди са богатом историјом, који додатно красе увек насмејани и гостољубиви домаћини који ће вас дочекати као најрођенијег.

За настанак имена Ужице везују се чак четири легенде.

Једна каже да је постојао логор опасан жицом и да су сви који би се супротставили турској власти вођени тамо, праћени реченицом: „Водимо их у жице!“. Друга каже да је за име овог града заслужна кратка ужад за жито која су називали „ужице“. Можда је најсмисленија легенда да је град добио име по дугачким њивицама, које су се називале „ужице“.

И река Ђетиња која протиче кроз град има своје легенде, што магију Ужица чини потпуном. Једна од најпознатијих је легенда о Ромеу и Јулији из овог краја, чију несрећну љубав на обали реке чувају две загрљене врбе.

О богатој и узбурканој историји града говоре бројне знаменитости.

Према остацима материјалне културе, ужички крај био је насељен још у праисторијско доба, док су налазишта из неолитског периода откривена на великом броју локалитета.

Ужице се помиње и у повељи манастира Студенице из 1196. године, када је ушло у састав Немањине средњевековне феудалне државе.

Шта све треба видети и доживети док сте у Ужицу?

Један од најзначајнијих културно-историјских споменика представља средњевековни град на неукротивој стени изнад Ђетиње. На њој се налази камена средњевековна тврђава која већ вековима посматра и „чува“ Ужице.

Стару Ужичку тврђаву сматрају најнеприступачнијом и најтеже освојивом на овим просторима. Више пута је током векова била рушена и поново увтрђивана. Подигнута је на врху литице и њене стране се спуштају до реке која је окружује са три стране. Једини прилаз могућ је са северне стране.

UŽICE-–-GRAD-BOGATE-ISTORIJE-I-VESELIH-DOMAĆINA-Srbija-Voz-Ponude-Tvrdjava

Не пропустите и стару хидроцентралу на Ђетињи, изграђену још 1900. године, прву српску хидроелектрану подигнуту по Теслиним принципима наизменичне струје (а другу у свету). Централа ради и данас, а биста Николе Тесле представља омаж једном од наших највећих научника.

Не изоставите Трг Партизана и Трг Светог Саве, који се налазе у срцу града, као и цркву Светог Ђорђа.

Јокановића кућа на Тргу Светог Саве чува тајне грађанског живота с краја XИX века. Подигла ју је некада позната трговачка породица Јокановић. Са салоном, оријенталном и градском собом, зиданом пећи и другим детаљима из тог времена, данас је музеј, културно добро и својевстан споменик културе ужичког краја.

На 14 километара од Ужица, на легендарном брду на којем је у новембру 1941. брањена Ужичка република,  налази се и спомен-комплекс Кадињача. Меморијални комплекс посвећен је борцима Радничког батаљона који су погинули бранећи Ужичку републику 67 дана. 

Užice–-Grad-Bogate-Istorije-i-Veselih-Domaćina-Memorijalni-kompleks-Kadinjača-Srbija-Voz-Ponude
Меморијални комплекс Кадињача

Већ на трећем километру од центра града почиње живописна клисура реке Ђетиње, у чијем средишту се налази предиван кањон. Клисура је проглашена Пределом изузетних одлика и означена је као природно добро од великог значаја, са интересантном и динамичном морфологијом, богатом пећинама, шкрапама и другим природним богатствима. Њена аутохтоност огледа се и у присуству великог броја ендемских биљних врста. Из животињског света посебно се издваја фауна дневних лептира која је једна од најбогатијих у Србији.

И Потпећка пећина представља монументално дело природе! Краси је највећи пећински улаз на Балкану, али И богат пећински накит који је раритет за пећине овог типа. Из пећине избија речица Петница, на којој су мештани направили базене најквалитетније пастрмке, па ћете уживати у изврсним специјалитетима рибљих ресторана из овог краја.

И комплет лепиња представља незаменљив гастрономски ужитак Ужица! Нема сумње и да ћете у овом пити једну од најбољих шљивовица, јер је ракија својеврстан бренд домаћина из овог краја.

Видимо се у Ужицу!