Užice – grad bogate istorije i veselih domaćina

Da li ste znali da u Užicu ne postoji raskrsnica sa semaforom u kojoj se svi pravci nalaze u istoj ravni? Zvuči neverovatno, ali je istinito. Zato Užičani vole u šali da kažu da se obuka vozača ne završava dok ne naučite kretanje na uzbrdici „pod ručnom“.

Smešteno na 411 metara nadmorske visine, u blizini mnogima najlepših planina, Zlatibora i Tare, Užice je grad koji će vas „naterati“ da ga istražite do najsitnijih detalja. Nazivaju ga i Gradom legendi sa bogatom istorijom, koji dodatno krase uvek nasmejani i gostoljubivi domaćini koji će vas dočekati kao najrođenijeg.

Zahvaljujući odličnoj povezanosti sa severnim delovima zemlje i činjenicom da pruga Beograd-Bar prolazi kroz Užice, u ovaj grad se možete zaputiti i Srbija vozom, te lepote Zapadne Srbije i užičkog kraja sagledati iz potpuno drugog ugla. Pogledajte cene voznih karata.

Zašto je Užice grad legendi?

Za nastanak imena Užice vezuju se čak četiri legende.

Jedna kaže da je postojao logor opasan žicom i da su svi koji bi se suprotstavili turskoj vlasti vođeni tamo, praćeni rečenicom: „Vodimo ih u žice!“. Druga kaže da je za ime ovog grada zaslužna kratka užad za žito koja su nazivali „užice“. Možda je najsmislenija legenda da je grad dobio ime po dugačkim njivicama, koje su se nazivale „užice“.

reka Đetinja koja protiče kroz grad ima svoje legende, što magiju Užica čini potpunom. Jedna od najpoznatijih je legenda o Romeu i Juliji iz ovog kraja, čiju nesrećnu ljubav na obali reke čuvaju dve zagrljene vrbe.

O bogatoj i uzburkanoj istoriji grada govore brojne znamenitosti.

Prema ostacima materijalne kulture, užički kraj bio je naseljen još u praistorijsko doba, dok su nalazišta iz neolitskog perioda otkrivena na velikom broju lokaliteta.

Užice se pominje i u povelji manastira Studenice iz 1196. godine, kada je ušlo u sastav Nemanjine srednjevekovne feudalne države.

Šta sve treba videti i doživeti dok ste u Užicu?

Jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika predstavlja srednjevekovni grad na neukrotivoj steni iznad Đetinje. Na njoj se nalazi kamena srednjevekovna tvrđava koja već vekovima posmatra i „čuva“ Užice.

Staru Užičku tvrđavu smatraju najnepristupačnijom i najteže osvojivom na ovim prostorima. Više puta je tokom vekova bila rušena i ponovo uvtrđivana. Podignuta je na vrhu litice i njene strane se spuštaju do reke koja je okružuje sa tri strane. Jedini prilaz moguć je sa severne strane.

UŽICE-–-GRAD-BOGATE-ISTORIJE-I-VESELIH-DOMAĆINA-Srbija-Voz-Ponude-Tvrdjava

Ne propustite i staru hidrocentralu na Đetinji, izgrađenu još 1900. godine, prvu srpsku hidroelektranu podignutu po Teslinim principima naizmenične struje (a drugu u svetu). Centrala radi i danas, a bista Nikole Tesle predstavlja omaž jednom od naših najvećih naučnika.

Ne izostavite Trg Partizana i Trg Svetog Save, koji se nalaze u srcu grada, kao i crkvu Svetog Đorđa.

Jokanovića kuća na Trgu Svetog Save čuva tajne građanskog života s kraja XIX veka. Podigla ju je nekada poznata trgovačka porodica Jokanović. Sa salonom, orijentalnom i gradskom sobom, zidanom peći i drugim detaljima iz tog vremena, danas je muzej, kulturno dobro i svojevstan spomenik kulture užičkog kraja.

Na 14 kilometara od Užica, na legendarnom brdu na kojem je u novembru 1941. branjena Užička republika,  nalazi se i spomen-kompleks Kadinjača. Memorijalni kompleks posvećen je borcima Radničkog bataljona koji su poginuli braneći Užičku republiku 67 dana. 

Užice–-Grad-Bogate-Istorije-i-Veselih-Domaćina-Memorijalni-kompleks-Kadinjača-Srbija-Voz-Ponude
Memorijalni kompleks Kadinjača

Već na trećem kilometru od centra grada počinje živopisna klisura reke Đetinje, u čijem središtu se nalazi predivan kanjon. Klisura je proglašena Predelom izuzetnih odlika i označena je kao prirodno dobro od velikog značaja, sa interesantnom i dinamičnom morfologijom, bogatom pećinama, škrapama i drugim prirodnim bogatstvima. Njena autohtonost ogleda se i u prisustvu velikog broja endemskih biljnih vrsta. Iz životinjskog sveta posebno se izdvaja fauna dnevnih leptira koja je jedna od najbogatijih u Srbiji.

Potpećka pećina predstavlja monumentalno delo prirode! Krasi je najveći pećinski ulaz na Balkanu, ali I bogat pećinski nakit koji je raritet za pećine ovog tipa. Iz pećine izbija rečica Petnica, na kojoj su meštani napravili bazene najkvalitetnije pastrmke, pa ćete uživati u izvrsnim specijalitetima ribljih restorana iz ovog kraja.

I komplet lepinja predstavlja nezamenljiv gastronomski užitak Užica! Nema sumnje i da ćete u ovom piti jednu od najboljih šljivovica, jer je rakija svojevrstan brend domaćina iz ovog kraja.

Vidimo se u Užicu!