Ваљево – град са две чаршије и четири реке

Ушушкано је у котлини реке Колубаре на западу Србије и окружено Ваљевским планинама на само 100 километара југозападно од Београда. Називају га још и Градом са две чаршије, јер су у њему супротстављена два лица– старо језгро Тешњар, које чува дух оријента, и данашњи центар са пространим трговима и цветним лејама. 

Представљамо вам Ваљево, град у којем ћете уживати од првог до последњег тренутка боравка.

Захваљујући повољном географском положају, овај град нуди прегршт могућности за одмор и уживање у историјским, културним и природним лепотама. Налази се у близини две веома важне саобраћајнице – Ибарске магистрале и пруге Београд-Бар, па је до њега веома лако доћи из Београда.

Наша препорука је да се до Ваљева упутите возом и приуштите себи праву викенд авантуру у којој ћете уживати! Погледајте цене возних карата.

Које лепоте Ваљево нуди посетиоцима?

Ваљево је град који савршено спаја старинско и модерно. Не пропустите Тешњар, стару чаршију и његово некадашње језгро. Реч је о једној од ретких у потпуности очуваних чаршија у Србији, која до данас чува дух XВИИИ века.

Калдрма Тешњара, у којем се и данас налазе старинске кућице саграђене у духу оријента, очараће вас на први поглед! Иако је свака одавно изгубила основу намену, а времена старих ткача, абаџија и других старих занатлија постала далека прошлост, остале су оригиналне радионице које овај део Ваљева чине једним од најпрепознатљивијих симбола града. 

VALJEVO-–-GRAD-SA-DVE-ČARŠIJE-I-ČETIRI-REKE-Ulica-koja-čuva-duh-orijenta-–-Tešnjar-Srbija-Voz-Popularne-Destinacije
Улица која чува дух оријента – Тешњар

Тешњар вреди посетити током целе године, али је посебно чаробан средином августа, када се одржавају Тешњарске вечери. Тада је пребојен најживописнијим бојама.

Не пропустите и Кнез Милошеву улицу, која представља главни трговачки центар. Запутите се у Карађорђеву улицу, јер крије архитектонске бисере овог града, као што су главни трг, зграда Градске управе, библиотека и парк са дивном фонтаном.

Историјске и културне знаменитости Ваљева

Као родно место великана Проте Матеје Ненадовића, писца Милована Глишића, чувеног војсковође Живојина Мишића, песникиње Десанке Максимовић и сликара Љубе Поповића, Ваљево пружа много могућности за истраживање предмета, дела и легенди које су они оставили за собом.

Народни музеј Ваљева, који је номинован за најбољи музеј Европе, Муселимов конак, најстарија сачувана грађевина у Ваљеву, Кула Ненадовића и Модерна галерија Ваљева представљају значајан део музејског богатства које ће вас на тренутак увући у давна времена и пружити прегрш нових, важних сазнања.

Кабинет славног војсковође Живојина Мишића, заоставштина сликарке Надежде Петровић, која је у овом граду провела своје последње дане – само су део музејске поставке коју можете видети изблиза. 

Ваљевском музеју припада и предиван културно-историјски комплекс у селу Бранковина. У овом малом месту налази се Црква Светих Арханђела и задужбина Проте Матеје Ненадовића, у којој је изложена непроцењива црквена ризница. 

И Саборна црква у Ваљеву представља здање које не треба пропустити! Слови за један од највећих православних храмова на свету и друга је највећа богомоља у Србији, одмах после Храма Светог Саве у Београду. Здање је изузетне лепоте и вредности чију спољашњост краси фасада израђена у српско-византијском стилу.

VALJEVO-–-GRAD-SA-DVE-ČARŠIJE-I-ČETIRI-REKE-Saborna-Crkva-Srbija-Voz-Popularne-Destinacije
Православна црква у Ваљеву

Околина Ваљева подједнако је узбудљива као и његов центар

Бег од градске вреве и гужве можете потражити у неком од предивних паркова, али и у околини која је појединим посетиоцима узбудљивија од града.

Посетите реку Градац која је проглашена најчистијом у Србији. Њена бистра вода и слапови својом лепотом без даха остављају туристе и путнике намернике који долазе у овај крај. 

VALJEVO – GRAD SA DVE ČARŠIJE I ČETIRI REKE Gradac Reka Srbija Voz Popularne Destinacije
Градац – најчистија река у Србији

Ако до сада нисте, обавезно посетите и Дивчибаре, једну од омиљених туристичких дестинација која је подједнако нестварна и лети и зими.

Таорска врела су заборављено место нетакнуте природе које ће вас одвести у чаробни свет легенди о вилама и вампирским воденицама. 

Петницу, сеоце свету познато по истоименом истраживачком центру, краси и мистериозна пећина која крије тајне о праисторијском човеку.

У околини Ваљева налази се чак четири манастира изузетне вредности – Пустиња, Лелић, Јована и Ћелије. Додатна препорука је видиковац Велика стена на језеру Ровни, на само 15 километара од Ваљева, који посетиоцима пружа величанствен поглед на језеро и шаренолику природу. 

Обавезна тачка на карти је и Бранковина, мало место са великим историјским значајем! Одвешће вас у прошлост и открити приче о важним историјским личностима чије су судбине везане за ово место. Једна од тих личности је песникиња Десанка Максимовић. 

Много је разлога да посетите Ваљево. Упутите се већ овог викенда Србија возом и уживајте у чарима овога града!