Ваљево – град са две чаршије и четири реке

Ушушкано је у котлини реке Колубаре на западу Србије и окружено Ваљевским планинама на само 100 километара југозападно од Београда. Називају га још и Градом са две чаршије, јер су у њему супротстављена два лица– старо језгро Тешњар, које чува дух оријента, и данашњи центар са пространим трговима и цветним лејама. 

Представљамо вам Ваљево, град у којем ћете уживати од првог до последњег тренутка боравка.

Захваљујући повољном географском положају, овај град нуди прегршт могућности за одмор и уживање у историјским, културним и природним лепотама. Налази се у близини две веома важне саобраћајнице – Ибарске магистрале и пруге Београд-Бар, па је до њега веома лако доћи из Београда.

Наша препорука је да се до Ваљева упутите возом и приуштите себи праву викенд авантуру у којој ћете уживати! 

Које лепоте Ваљево нуди посетиоцима?

Ваљево је град који савршено спаја старинско и модерно. Не пропустите Тешњар, стару чаршију и његово некадашње језгро. Реч је о једној од ретких у потпуности очуваних чаршија у Србији, која до данас чува дух XВИИИ века.

Калдрма Тешњара, у којем се и данас налазе старинске кућице саграђене у духу оријента, очараће вас на први поглед! Иако је свака одавно изгубила основу намену, а времена старих ткача, абаџија и других старих занатлија постала далека прошлост, остале су оригиналне радионице које овај део Ваљева чине једним од најпрепознатљивијих симбола града. 

VALJEVO-–-GRAD-SA-DVE-ČARŠIJE-I-ČETIRI-REKE-Ulica-koja-čuva-duh-orijenta-–-Tešnjar-Srbija-Voz-Popularne-Destinacije
Улица која чува дух оријента – Тешњар

Тешњар вреди посетити током целе године, али је посебно чаробан средином августа, када се одржавају Тешњарске вечери. Тада је пребојен најживописнијим бојама.

Не пропустите и Кнез Милошеву улицу, која представља главни трговачки центар. Запутите се у Карађорђеву улицу, јер крије архитектонске бисере овог града, као што су главни трг, зграда Градске управе, библиотека и парк са дивном фонтаном.

Историјске и културне знаменитости Ваљева

Као родно место великана Проте Матеје Ненадовића, писца Милована Глишића, чувеног војсковође Живојина Мишића, песникиње Десанке Максимовић и сликара Љубе Поповића, Ваљево пружа много могућности за истраживање предмета, дела и легенди које су они оставили за собом.

Народни музеј Ваљева, који је номинован за најбољи музеј Европе, Муселимов конак, најстарија сачувана грађевина у Ваљеву, Кула Ненадовића и Модерна галерија Ваљева представљају значајан део музејског богатства које ће вас на тренутак увући у давна времена и пружити прегрш нових, важних сазнања.

Кабинет славног војсковође Живојина Мишића, заоставштина сликарке Надежде Петровић, која је у овом граду провела своје последње дане – само су део музејске поставке коју можете видети изблиза. 

Ваљевском музеју припада и предиван културно-историјски комплекс у селу Бранковина. У овом малом месту налази се Црква Светих Арханђела и задужбина Проте Матеје Ненадовића, у којој је изложена непроцењива црквена ризница. 

И Саборна црква у Ваљеву представља здање које не треба пропустити! Слови за један од највећих православних храмова на свету и друга је највећа богомоља у Србији, одмах после Храма Светог Саве у Београду. Здање је изузетне лепоте и вредности чију спољашњост краси фасада израђена у српско-византијском стилу.

VALJEVO-–-GRAD-SA-DVE-ČARŠIJE-I-ČETIRI-REKE-Saborna-Crkva-Srbija-Voz-Popularne-Destinacije
Православна црква у Ваљеву

Околина Ваљева подједнако је узбудљива као и његов центар

Бег од градске вреве и гужве можете потражити у неком од предивних паркова, али и у околини која је појединим посетиоцима узбудљивија од града.

Посетите реку Градац која је проглашена најчистијом у Србији. Њена бистра вода и слапови својом лепотом без даха остављају туристе и путнике намернике који долазе у овај крај. 

VALJEVO – GRAD SA DVE ČARŠIJE I ČETIRI REKE Gradac Reka Srbija Voz Popularne Destinacije
Градац – најчистија река у Србији

Ако до сада нисте, обавезно посетите и Дивчибаре, једну од омиљених туристичких дестинација која је подједнако нестварна и лети и зими.

Таорска врела су заборављено место нетакнуте природе које ће вас одвести у чаробни свет легенди о вилама и вампирским воденицама. 

Петницу, сеоце свету познато по истоименом истраживачком центру, краси и мистериозна пећина која крије тајне о праисторијском човеку.

У околини Ваљева налази се чак четири манастира изузетне вредности – Пустиња, Лелић, Јована и Ћелије. Додатна препорука је видиковац Велика стена на језеру Ровни, на само 15 километара од Ваљева, који посетиоцима пружа величанствен поглед на језеро и шаренолику природу. 

Обавезна тачка на карти је и Бранковина, мало место са великим историјским значајем! Одвешће вас у прошлост и открити приче о важним историјским личностима чије су судбине везане за ово место. Једна од тих личности је песникиња Десанка Максимовић. 

Много је разлога да посетите Ваљево. Упутите се већ овог викенда Србијавозом и уживајте у чарима овога града!