Valjevo – grad sa dve čaršije i četiri reke

Ušuškano je u kotlini reke Kolubare na zapadu Srbije i okruženo Valjevskim planinama na samo 100 kilometara jugozapadno od Beograda. Nazivaju ga još i Gradom sa dve čaršije, jer su u njemu suprotstavljena dva lica– staro jezgro Tešnjar, koje čuva duh orijenta, i današnji centar sa prostranim trgovima i cvetnim lejama. 

Predstavljamo vam Valjevo, grad u kojem ćete uživati od prvog do poslednjeg trenutka boravka.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, ovaj grad nudi pregršt mogućnosti za odmor i uživanje u istorijskim, kulturnim i prirodnim lepotama. Nalazi se u blizini dve veoma važne saobraćajnice – Ibarske magistrale i pruge Beograd-Bar, pa je do njega veoma lako doći iz Beograda.

Naša preporuka je da se do Valjeva uputite vozom i priuštite sebi pravu vikend avanturu u kojoj ćete uživati! Pogledajte cene voznih karata.

Koje lepote Valjevo nudi posetiocima?

Valjevo je grad koji savršeno spaja starinsko i moderno. Ne propustite Tešnjar, staru čaršiju i njegovo nekadašnje jezgro. Reč je o jednoj od retkih u potpunosti očuvanih čaršija u Srbiji, koja do danas čuva duh XVIII veka.

Kaldrma Tešnjara, u kojem se i danas nalaze starinske kućice sagrađene u duhu orijenta, očaraće vas na prvi pogled! Iako je svaka odavno izgubila osnovu namenu, a vremena starih tkača, abadžija i drugih starih zanatlija postala daleka prošlost, ostale su originalne radionice koje ovaj deo Valjeva čine jednim od najprepoznatljivijih simbola grada. 

VALJEVO-–-GRAD-SA-DVE-ČARŠIJE-I-ČETIRI-REKE-Ulica-koja-čuva-duh-orijenta-–-Tešnjar-Srbija-Voz-Popularne-Destinacije
Ulica koja čuva duh orijenta – Tešnjar

Tešnjar vredi posetiti tokom cele godine, ali je posebno čaroban sredinom avgusta, kada se održavaju Tešnjarske večeri. Tada je prebojen najživopisnijim bojama.

Ne propustite i Knez Miloševu ulicu, koja predstavlja glavni trgovački centar. Zaputite se u Karađorđevu ulicu, jer krije arhitektonske bisere ovog grada, kao što su glavni trg, zgrada Gradske uprave, biblioteka i park sa divnom fontanom.

Istorijske i kulturne znamenitosti Valjeva

Kao rodno mesto velikana Prote Mateje Nenadovića, pisca Milovana Glišića, čuvenog vojskovođe Živojina Mišića, pesnikinje Desanke Maksimović i slikara Ljube Popovića, Valjevo pruža mnogo mogućnosti za istraživanje predmeta, dela i legendi koje su oni ostavili za sobom.

Narodni muzej Valjeva, koji je nominovan za najbolji muzej Evrope, Muselimov konak, najstarija sačuvana građevina u Valjevu, Kula Nenadovića i Moderna galerija Valjeva predstavljaju značajan deo muzejskog bogatstva koje će vas na trenutak uvući u davna vremena i pružiti pregrš novih, važnih saznanja.

Kabinet slavnog vojskovođe Živojina Mišića, zaostavština slikarke Nadežde Petrović, koja je u ovom gradu provela svoje poslednje dane – samo su deo muzejske postavke koju možete videti izbliza. 

Valjevskom muzeju pripada i predivan kulturno-istorijski kompleks u selu Brankovina. U ovom malom mestu nalazi se Crkva Svetih Arhanđela i zadužbina Prote Mateje Nenadovića, u kojoj je izložena neprocenjiva crkvena riznica. 

I Saborna crkva u Valjevu predstavlja zdanje koje ne treba propustiti! Slovi za jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu i druga je najveća bogomolja u Srbiji, odmah posle Hrama Svetog Save u Beogradu. Zdanje je izuzetne lepote i vrednosti čiju spoljašnjost krasi fasada izrađena u srpsko-vizantijskom stilu.

VALJEVO-–-GRAD-SA-DVE-ČARŠIJE-I-ČETIRI-REKE-Saborna-Crkva-Srbija-Voz-Popularne-Destinacije
Pravoslavna crkva u Valjevu

Okolina Valjeva podjednako je uzbudljiva kao i njegov centar

Beg od gradske vreve i gužve možete potražiti u nekom od predivnih parkova, ali i u okolini koja je pojedinim posetiocima uzbudljivija od grada.

Posetite reku Gradac koja je proglašena najčistijom u Srbiji. Njena bistra voda i slapovi svojom lepotom bez daha ostavljaju turiste i putnike namernike koji dolaze u ovaj kraj. 

VALJEVO – GRAD SA DVE ČARŠIJE I ČETIRI REKE Gradac Reka Srbija Voz Popularne Destinacije
Gradac – najčistija reka u Srbiji

Ako do sada niste, obavezno posetite i Divčibare, jednu od omiljenih turističkih destinacija koja je podjednako nestvarna i leti i zimi.

Taorska vrela su zaboravljeno mesto netaknute prirode koje će vas odvesti u čarobni svet legendi o vilama i vampirskim vodenicama. 

Petnicu, seoce svetu poznato po istoimenom istraživačkom centru, krasi i misteriozna pećina koja krije tajne o praistorijskom čoveku.

U okolini Valjeva nalazi se čak četiri manastira izuzetne vrednosti – Pustinja, Lelić, Jovana i Ćelije. Dodatna preporuka je vidikovac Velika stena na jezeru Rovni, na samo 15 kilometara od Valjeva, koji posetiocima pruža veličanstven pogled na jezero i šarenoliku prirodu. 

Obavezna tačka na karti je i Brankovina, malo mesto sa velikim istorijskim značajem! Odvešće vas u prošlost i otkriti priče o važnim istorijskim ličnostima čije su sudbine vezane za ovo mesto. Jedna od tih ličnosti je pesnikinja Desanka Maksimović. 

Mnogo je razloga da posetite Valjevo. Uputite se već ovog vikenda Srbija vozom i uživajte u čarima ovoga grada!